Hrátky s přisvícením

31.03.2012 00:40

  Vzhledem k tomu, že své výpravy za hmyzáky zpravidla vykonávám za svítání a do stinných míst, peru se při nich s nedostatkem světla. I při clonových číslech kolem 5 často vycházejí expoziční časy kolem 1/10 s. Takové časy vyžadují naprosté bezvětří, které však bývá velmi zřídka a tak bývá ostrá fotografie spíš dílem náhody a souhry příznivých okolností. Už před dvěma lety jsem si pořídil kruhový blesk, způsob jeho nasvícení však naprosto nevyhovuje mým představám. Zvolil jsem tedy světlovod, zhotovený z protinámrazové fólie na čelní sklo, připevněný k integrovanému blesku mého Canonu EOS 40D. Zatím jsem ve stádiu experimentů, jejich úspěšnost můžete posoudit na přiložených fotkách:

První pokusy v interiéru s mrtvou pestřenkou a světlovodem s hliníkovou vrstvou uvnitř, jako difuzér bylo použito víčko od balení sklenářského tmelu. 1/50 s, F 4,5, ISO 160, složeno ze 14ti fotek.

Druhý pokus, tentokrát se stínkou v exteriéru, opět s hliníkem uvnitř... Složeno z 35ti fotek, 1/5 s, F 3,5, ISO 100. Ve větším rozlišení ji najdete tady

A třetí pokus, tentokrát s pěnovkou uvnitř. Foceno na verandě za velkého přítmí (ostření už nešlo přes živý náhled téměř použít). 1/60s, F 3,5, ISO 200, složeno z 12ti fotek. Tenhle pokus mi přijde zatím nejpovedenější, ve větším rozlišení najdete fotku v galerii dvoukřídlých krátkorohých zde..

 

S dalšími výsledky mých experimentů včetně fotek definitivního řešení se pochlubím zase za pár dnů.

 

Zdravím, Sváťa.